Ryzlink vlašský
Víno žlutozelené barvy, s typickou pikantní kyselinkou, střední plností, svěžestí a velmi dobrou pitelností. U mladých vín převažují ovocné tóny rybízu, případně angreštu, později se objevují vůně lučního kvítí. Hodí se k zeleninovým jídlům i zeleninovým polévkám a bílým sýrům, k lehké úpravě ryb či jemným paštikám, ale i k šunce a vepřové pečeni.
Ryzlink rýnský
Barva vína bývá citrusově žlutá až zlatavá. Svěží vůně s širokou škálou aromat od květů ovocných stromů, lučních květů až po růže, mírně kořenitá. V chuti je vysoce bohaté, s vyšším obsahem kyselin udržující vínu dlouho svěží výraz. Vhodné k pstruhům a rybám v různých úpravách, vyzrálejší výborně doplní dezerty.
Chardonnay
Zelenožlutá až nazlátlá barva, z chladnějších klimazón bývá vůně po zelených jablkách s příměsí akátu, ve vyzrálejším víně je cítit med a lístkové oříšky, v chuti minerální křemenný charakter vína. Z teplých klimazóm mango, smetanu, banán, ananas, žlutý meloun. Víno je vždy velmi plné, někdy v mládí s výraznějšími kyselinami. Lze kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami, hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám.
Rulandské šedé
Zlatožlutá barva, medově nasládlá vůně s jemným pomerančem. Velmi plné víno, obvykle s vyšším obsahem grycerolu i alkoholu, harmonické, vláčné, s utlumeným působením kyselin a dlouho trvající chutí. Vína doprovázejí nejčastěji hutná a kořeněná jídla nebo rybí speciality, těžší úpravy drůbeže či hustší polévky. Sladké výběry jsou vhodné k dezertům.
Sauvignon
Víno zelenožluté barvy s nezaměnitelným aroma a chutí – kopřiva, travnatost až papriková nezralost po vůně černorybízové, angreštové a směs citronů s kiwi. Vína jsou plná a při láhvové zralosti velmi plná, mnohdy s minerální příchutí. Vhodné jako aperitiv či ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům.
Tramín červený
Zlatožlutá barva, výrazná medově hrozinková vůně se závany aromatických látek čajové růže a při láhvové zralosti i skořice a pomeranče, případně kozího pysku. Víno je velmi plné, s vyšší viskozitou a jeho harmonie je založena na nižším obsahu kyselin a často i na zbytkovém cukru. Vína Tramínu lze podávat k některým exotickým, silně kořeněným pokrmům asijské kuchyně, případně ke sladkým úpravám masa, jako aperitiv nebo naopak na závěr stolování ke sladkým zákuskům, jako je tvarohový, nebo švestkový koláč.
Dornfelder
Vína s typicky vysoce intenzivní tmavě granátovou barvou, jemně aromatická, ve vůni a chuti můžeme najít lesní plody, brusinky, ořechy, chuť je středně plná až plná. Doporučujeme podávat ke grilovaným pokrmům, zvěřině a výrazným sýrům.
Zweigeltrebe rosé
Víno bývá tmavě granátové barvy s ovocně kořenitým aroma, mnohdy připomínající třešně, višně či švestky. Překvapí ovocně kořenitou vůní a hebkou, sametovou chutí. Vína jsou vhodná k jemně kořeněnému masu, bažantu, biftekům a k dražším tvrdým sýrům.
Veltlínské zelené
Víno se světle zelenožlutou barvou, s lehkou vůní lipového květu. Při zrání v láhvích se objevují mandlové tóny. Chuť bývá středně plná a podbízivá. Vína jsou vhodná ke studeným masům, omáčkám a slaným předkrmům a filé z mořských ryb.
Víno žlutozelené barvy, s typickou pikantní kyselinkou, střední plností, svěžestí a velmi dobrou pitelností. U mladých vín převažují ovocné tóny rybízu, případně angreštu, později se objevují vůně lučního kvítí. Hodí se k zeleninovým jídlům i zeleninovým polévkám a bílým sýrům, k lehké úpravě ryb či jemným paštikám, ale i k šunce a vepřové pečeni.
Ryzlink vlašský
Ryzlink rýnský
Barva vína bývá citrusově žlutá až zlatavá. Svěží vůně s širokou škálou aromat od květů ovocných stromů, lučních květů až po růže, mírně kořenitá. V chuti je vysoce bohaté, s vyšším obsahem kyselin udržující vínu dlouho svěží výraz. Vhodné k pstruhům a rybám v různých úpravách, vyzrálejší výborně doplní dezerty.
Zelenožlutá až nazlátlá barva, z chladnějších klimazón bývá vůně po zelených jablkách s příměsí akátu, ve vyzrálejším víně je cítit med a lístkové oříšky, v chuti minerální křemenný charakter vína. Z teplých klimazóm mango, smetanu, banán, ananas, žlutý meloun. Víno je vždy velmi plné, někdy v mládí s výraznějšími kyselinami. Lze kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami, hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám.
Chardonnay
Rulandské šedé
Zlatožlutá barva, medově nasládlá vůně s jemným pomerančem. Velmi plné víno, obvykle s vyšším obsahem grycerolu i alkoholu, harmonické, vláčné, s utlumeným působením kyselin a dlouho trvající chutí. Vína doprovázejí nejčastěji hutná a kořeněná jídla nebo rybí speciality, těžší úpravy drůbeže či hustší polévky. Sladké výběry jsou vhodné k dezertům.
Víno zelenožluté barvy s nezaměnitelným aroma a chutí – kopřiva, travnatost až papriková nezralost po vůně černorybízové, angreštové a směs citronů s kiwi. Vína jsou plná a při láhvové zralosti velmi plná, mnohdy s minerální příchutí. Vhodné jako aperitiv či ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům.
Sauvignon
Tramín červený
Zlatožlutá barva, výrazná medově hrozinková vůně se závany aromatických látek čajové růže a při láhvové zralosti i skořice a pomeranče, případně kozího pysku. Víno je velmi plné, s vyšší viskozitou a jeho harmonie je založena na nižším obsahu kyselin a často i na zbytkovém cukru. Vína Tramínu lze podávat k některým exotickým, silně kořeněným pokrmům asijské kuchyně, případně ke sladkým úpravám masa, jako aperitiv nebo naopak na závěr stolování ke sladkým zákuskům, jako je tvarohový, nebo švestkový koláč.
Vína s typicky vysoce intenzivní tmavě granátovou barvou, jemně aromatická, ve vůni a chuti můžeme najít lesní plody, brusinky, ořechy, chuť je středně plná až plná. Doporučujeme podávat ke grilovaným pokrmům, zvěřině a výrazným sýrům.
Dornfelder
Zweigeltrebe rosé
Víno bývá tmavě granátové barvy s ovocně kořenitým aroma, mnohdy připomínající třešně, višně či švestky. Překvapí ovocně kořenitou vůní a hebkou, sametovou chutí. Vína jsou vhodná k jemně kořeněnému masu, bažantu, biftekům a k dražším tvrdým sýrům.